Грађевинарство је старо колико и људски род. Током историје настајале су и нестајале цивилизације, али су остајали видљиви трагови њиховог постојања, чудесне пирамиде, велелепни грчки храмови, Кинески зид, вијадукти, мостови... Грађевинарство је уметност обликовања простора и привредна делатност чији је основни задатак пројектовање и изградња свих врста објеката неопходних за живот, рад и друге потребе људи.

Уметност лепог грађења кроз архитектонске стилове вековима преноси поруке различитих епоха. Архитектонска дела представљају културне и друштвене симболе, као и уметничка достигнућа. Од древних времена, преображавајући се, архитектура је стигла до нас у руху каквом је данас познајемо, са новим облицима, материјалима, бојама. Спој геометрије, чистих форми, новог приступа природи доноси и нове, помало футуристичке објекте који су одраз људских достигнућа у уметности, технологији, конструкцији.

 „Архитектура треба да описује време и место, али да тежи непролазности“, рекао је чувени архитекта данашњице Френк Гери.